Mit is jelent a RYU?

A Ju Jitsu-ban többféle iskola és irányzat működik. Ilyen elnevezésekkel találkozhatunk: juko-ryu, shinto-ryu, kito-ryu, hakko-ryu, stb. …

Mit is jelent ez a ‘ryu’ ?

A ryu nem harci művészeti iskolát takar pusztán, hanem inkább módszerét vagy hagyományát a harci gyakorlatnak. A történelem során néhány ryu-tanítás kiemelkedett bizonyos harci művészeti formák közül és ez által ismertté vált. A mesterek ezeknek a ryuknak neveket adtak, hogy megkülönböztessék saját ju jitsu módszerüket a többiekétől.

Japánban az új Ryu megalapításakor az a szokás, hogy a bejegyző szervezethez tartozó templomban a főpap napokon át meditál és a meditáció végén egy lendülettel lerajzolja a fejében összeállt kanjit, szimbólumot. Ehhez szüksége van bizonyos információkra arról az iskoláról, amelyet be fognak jegyezni. Ezt az információt shike Giacomo Spartaco Bertoletti közölte vele, hiszen ő több mint 30 éve ismer minket. Ennek a meditációnak a végén készült a YUH szimbólum. Ez szimbolizálja a Kelemen Ryu-t, benne van minden emblémájában, egyedi és más által nem használható.