A ju jitsu megalakulása Magyarországon

Kelemen István 1974-ben a Műegyetemen tartott judo edzésekkel kezdte ismerkedését a harci művészetekkel. Ezután a Magyar Honvédelmi Szövetség keretei között működő Haditorna Klubban folytatta a pályafutását az európai önvédelem tanulmányozásával. A klub meghívására 1977-ben shike Giacomo Spartaco Bertoletti, a Világszövetség igazgatója Magyarországon járt és bemutatót tartott, majd 1979-ben a Világszövetség három vezető mestere Robert Clark, Richard Morris és Tony Andropus bemutatója irányította figyelmét a ju jitsu felé. A látogatásukról film is készült, Három úr húsz dannal címmel mutatta be a televízió.

1980-ban kezdődtek az első ju jitsu edzések Magyarországon. Ebben az évben alakultak meg azok a csoportok, amelyek csak ju jitsu-val foglalkoztak. 1981-ben három főt – köztük Kelemen Istvánt – vendégül láttak Angliában, ott került sor az első danvizsgákra is. Ebben az időszakban még a ju jitsu oktatás nem önállóan, hanem a Haditorna Klub égisze alatt zajlott. 1982-ben Richard Morris tanfolyamot tartott Magyarországon, ekkor vált el véglegesen az európai önvédelem és a ju jitsu gyakorlóinak tábora és jöttek létre az önálló ju jitsu dojo-k. 1982 óta beszélhetünk tehát önálló magyarországi ju jitsu oktatásról, Kelemen István dojo-ja a Madách téren is ekkor alakult.

Németországból Vlado Schmidt és Sieghard Weiss mesterek jártak rendszeresen oktatni Magyarországra, illetve a magyar jitsukák hozzájuk tanulni. A magyarországi ju jitsu erősödésének a következménye lett a Magyar Ju Jitsu Szövetség megalapítása 1985 áprilisában. 23 dojo-vezető lépett be a klubjával és Kelemen Istvánt választották elnöknek. A nemzetközi kapcsolatok is fejlődtek, ennek eredménye lett, hogy Kelemen Istvánt 1986-ban a Svájci Ju-Jitsu Szövetség jubileumi táborába meghívták oktatónak más nemzetközi mesterek mellett.

Az elkövetkező években kemény munkával kialakította a vizsgaanyagot, egységesítette a klubok technikai repertoárját, a rendszeresen szervezett nyári Nemzetközi Táborokba meghívott külföldi mestereket és őt is hívták külföldre oktatni. Három könyvet írt a ju jitsu-ról. Ezekben az években a ju jitsu páratlan népszerűségnek örvendett, a Madách téri dojo-ban például a hely szűkössége miatt várólista alakult ki, csak akkor tudott valaki bekerülni, ha más abbahagyta. Az első klubvezető tanítványok is elkezdtek ekkor már danvizsgákat tenni.

A Dankollégium javaslatára 1995-ben immár Magyarországon, a szövetség 10 éves jubileumi táborában az Össz-Szövetség képviselőjétől megkapta az 5. dan fokozatot és a shihan rangot. A következő év végén a vezetőségválasztó közgyűlésen Kelemen István lemondott az elnöki pozícióról, utódja Kovács Attila lett, aki szintén 12 évig vezette a szövetséget.

A szövetség a második elnök vezetése alatt is fejlődött, sikerült megőrizni azt, amit az alapító létrehozott. 2002-ben az önálló magyarországi ju jitsu klubok megjelenésének 20. évfordulójára jubileumi tábort szerveztünk.

A 2000-es évek közepétől beérett a több évtizedes munka, a szövetségben a shihan Kelemen közvetlen tanítványainak mondható dojo-vezetők legjobb tanítványai is eljutottak a mester szintre. Ennek eredménye az, hogy manapság a szövetségünknek több mint 50 feketeöves tagja van.