Mi is az a Ju Jitsu?

A Ju Jitsu szó szerinti fordításban ‘lágy művészet’-et jelent. A ‘Ju’ (dzsiu) szó lágyságot, finomságot, engedést, hajlékonyságot, rugalmasságot takar, ez a kitérő, elvezető filozófiára utal. A ‘Jitsu’ (dzsitcu) értelme művészet, tudomány, hagyomány vagy fegyelem. E két írásjellel írják japánul.

Kiejtése ‘dzsudzsicu’. Írják ju-jitsu, ju jutsu, jiu-jitsu, dzsiudzsicu formában is. Technikai gyűjtemény, amely a több száz éve távol keleten, elsősorban Japánban kialakult önvédelmi és támadó fogásokból áll. A szamurájok, harcosok technikáit, de a pusztakezes védekezésre kényszerült földművesek által használt technikákat is tartalmazza.

A Magyar Ju Jitsu Szövetség hivatalos írásmódja 2009 óta egységesen a ‘ju jitsu’ írásmód.

A Ju Jitsu állandó útkeresés, nyitott rendszer, amely alkalmazkodik a mai ember megváltozott testkultúrájához. A ju jitsu hasznosítani igyekszik a modernkor új, tudományos ismereteit, vívmányait, nem ragaszkodik feltétlenül a tradicionális formákhoz, technikákhoz.

Ha a Ju Jitsu tartalmi kivonatát készítenénk el, az nagy vonalakban így festene:

 • eséstechnika,
 • ütés, rúgástechnikák,
 • dobások és levitelek,
 • fogások hárítása,
 • elvezetések, lezárások,
 • különböző álló-, földharc küzdelmi technikák,
 • eszközös támadás elleni védekezés,
 • eszközzel történő támadás és védekezés,
 • több támadó elleni védekezés,
 • gyakorlatok életszerű helyzetekben,
 • elsősegély és élesztési eljárások.

A Ju Jitsu elnevezés magában foglalja a test-test elleni harc, mint pusztakezes, mint fegyveres módszerét. A régi korokban a Ju Jitsu-nak két fő funkciója volt: az egyik képessé tenni az embert, hogy fegyvertelenül letartóztasson, vagy megbirkózzon más fegyvertelen személlyel vagy személyek csoportjával. A másik, képessé tenni az embert, hogy megszerezze az előnyt a küzdelemben az ellenfele felett az után is, hogy elvesztette vagy félretette fegyvereit. A fegyver-fegyver elleni küzdelemben a harc során pedig fogásokat is alkalmazzon a győzelem érdekében.

A Ju Jitsu ma egy hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt. A támadó és közelharc technikákat elsősorban a fegyveres testületek képviselői gyakorolják, a modern Ju Jitsu több országban a rendvédelmi szervek kiképzésének szerves része.

Mit ad nekünk a Ju Jitsu?

Mint minden sport, mozgás javítja a fizikai állapotot, erősebbé, gyorsabbá, hajlékonyabbá válik a gyakorlója, nő az állóképessége. A küzdő, konfliktusos helyzetek gyakorlásával levezeti az agressziót, növeli a magabiztosságot, erkölcsi tartást ad. Hatékony önvédelem, mely hozzájárulhat önmagunk, családunk és értékeink megvédéséhez. Megköveteli a pontos és kitartó munkát, ugyanakkor az eredménye jól mérhető. Sok tanítványnak ez a felkészülés az első példa a több évig tartó, tervezett és számon kért munkára, erőfeszítésre. A Ju Jitsu-t mindenki képes megtanulni, különösebb fizikai képességeket nem kíván, ami azonban feltétlenül szükséges, az az elhivatottság.

Ju Jitsu – az alapító nélküli harcművészeti irányzat

A távol-keleti harcművészeti irányzatok közül több is valamelyik mester nevéhez kötődik. Tudni lehet például, hogy a dobások, fojtások és feszítések rendszerét képező kodokan dzsúdót Jigoro Kano alapította, a kemény küzdőrendszeréről ismert kyokushinkai Oyama, a karate alapvető ütéseire és rúgásaira épülő shotokan pedig Funakoshi mester nevéhez fűződik. A stílusalapítók életútja alapján pontosan, évszámokra vagy akár hónapokra lebontva meghatározható az adott harcművészet kialakulásának története.

A ju jitsu ezeréves története nem őrizte meg az alapító mesterek nevét. A küzdőtechnikák egy része az évszázadok során feledésbe merült, a fogások egy része idővel megváltozott, a technikák új elemekkel gazdagodtak. Az alapok persze megmaradtak, az irányzatot ju jitsu néven ismerték meg világszerte, ezen belül azonban számos – a hagyományokat ápoló vagy attól elszakadó – stílus jött létre. Egyes mesterek szerint a ju jitsu olyan, mint egy folyó, vagy egy befejezetlen könyv, melyben mindig új fejezetet írnak a különböző stílusokat kialakító mesterek.