Soke Kelemen István danfokozatai

1981-ben három főt – köztük Kelemen Istvánt – vendégül láttak Angliában, ott került sor első danvizsgájára.

Németországból Vlado Schmidt és Sieghard Weiss mesterek jártak rendszeresen oktatni Magyarországra, illetve a magyar jitsukák hozzájuk tanulni. 1984 februárjában vizsgázott le Kelemen István 2. danra Vlado Schmidt mester előtt.

Kelemen Istvánt 1986-ban a Svájci Ju-Jitsu Szövetség jubileumi táborába meghívták oktatónak más nemzetközi mesterek mellett, ekkor kapta meg a 3. dant.

1991-ben szintén külföldön kapta meg a 4. dan-t. Az első klubvezető tanítványok is elkezdtek ekkor már danvizsgákat tenni.

A Dankollégium javaslatára 1995-ben immár Magyarországon, a szövetség 10 éves jubileumi táborában az Össz-Szövetség képviselőjétől megkapta az 5. dan fokozatot és a shihan rangot.

2002-ben az önálló magyarországi ju jitsu klubok megjelenésének 20. évfordulójára szervezett jubileumi táborban szintén a Dankollégium javaslatára shihan Kelemen István a Világszövetség igazgatójától, shike Giacomo Spartaco Bertoletti-től kapta meg a 6. dan fokozatot.

A 2000-es évek közepétől beérett a több évtizedes munka, a szövetségben a shihan Kelemen közvetlen tanítványainak mondható dojo-vezetők legjobb tanítványai is eljutottak a mester szintre. Ennek eredménye az, hogy manapság a szövetségünknek több mint 50 feketeöves tagja van. Ez is közrejátszott abban, hogy 2005-ben a Nyári Táborban a mester megkapta a 7. dan fokozatot.

2007-ben Kancho Rony Kluger az IBA (International Budo Academy) elnöke felkérte shihan Kelemen Istvánt a ju jitsu szekció vezetésére és ebből az alkalomból kapta meg a 8. dan-t.

2009-ben a Nyári Táborban a Világszövetség elnöke shike Giacomo Spartaco Bertoletti soke rangra emelte Kelemen Istvánt, 2010-ben a Jubileumi Táborban pedig soke Kozo Kuniba mester léptette elő 9. dan fokozatra alapító mesterünket.